פגישה עם דר׳ ג׳ון יו ביונסיי – פתחנו את הבוקר בהרצאה מרתקת על יחסי קוריאה יפן מהתקופה הפרה היסטורית ועד לתקופה המודרנית. ההרצאה היתה עיניינית ולמדה אותנו על יחסי המדינות מנקודת מבט קוריאנית.
פגישה עם סטודנטיות ביונסיי – לאחר ההרצאה על תולדות ההיסטוריה המשותפת של יפן וקוריאה המשכנו למפגש עם שלוש סטודנטיות קוריאניות אשר לומדות ביונסיי. המפגש היה מעניין משום שהסטודנטיות התעניינו מדוע אנחנו בחרנו ללמוד בחוג ללימודי אסיה, משם גלשה השיחה לשאלה האם השירות הצבאי של הנשים בישראל משפיע על יחסי המגדר במדינה. היה מעניין לדבר על ההבדלים בין מערכת החינוך הקוריאנית לבין מערכת החינוך הישראלית. אחת מהסטודנטיות הסבירה על שיטת מערכת החינוך הקוריאנית בה מושקע סכום כסף עצום על מנת שהילד יתקבל בבוא מן הימים לאוניברסיטה נחשבת, בה יהפוך בסופו של דבר לבורג יעיל בחברה הקוריאנית. נשמע כי בקוריאה מושקע מאמץ וסכום כסף עצום על מנת למלא את ציפיות הסביבה, המשפחה, ולהפוך לפקיד\מנהל באחת מן החברות הגדולות.
פסל נשות הנחמה- לאחר ארוחת הצהריים המשכנו אל מחוץ לאוניברסיטת איווה, שם עברו ליד פסל אשר מוקדש לנשות הנחמה של קוריאה. נשות הנחמה של קוריאה היו מאות אלפי נשים אשר שימשו כשפחות מין על ידי הצבא היפני בעת מלחמת העולם השנייה, אשר שוכנו במתחמים מיוחדים אשר נועדו לספק את צרכיהם של החיילים היפנים. הנושא מהווה נקודת מחלוקת קשה בין יפן וקוריאה, ונושא כאוב בקרב העם הקוריאני עצמו, נושא אשר הושתק במשך שנים רבות ובשים האחרונות עולה לתודעה הציבורית. באופן אישי היה מעניין להיתקל בפסל הזה באמצע הרחוב. זו נראית לי כמו תזכורת יומיומית חשובה וכואבת להיסטוריה הסבוכה של קוריאה, שמעלה תהיות לאחר מכן בקשר לזקנות ברחוב, האם אחת מהן נאלצה לעבור את הזוועות הללו?
סאול פלזה- מאיזור האוניברסיטה לקחנו רכבת תחתית אל תחנת העירייה שם קפצנו לביקור קצר בסיאול פלזה, כיכר גדולה וחשובה היסטורית בה נערכו, ונערכות עד היום הפגנות. הכיכר, אשר ממוקמת ממול לבניין העירייה ההיסטורי ידוע כמקום בו נערכה ההפגנה ההיסטורית של הראשון במרץ, 1919. המקום ידוע גם כמקום המפגש של עשרות אלפי הקוריאנים אשר באו לחגוג באליפות העולם בשנת 2002. כאשר אנחנו היינו בכיכר היא הייתה שוממת למדי, אך אפשר לדמיין את כמות האנשים שהמקום מסוגל להכיל.
בין מרכז ההפגנות ובין ביקור בחנות הספרים קיובו העצומה, פגשנו את אורי קפלן, מומחה לדתות בקוריאה מאוניברסיטת סיאול. אורי פתח את ההרצאה בכך שקוריאה היא הארץ המעניינת ביותר לחקר דתות, בקרב 40 אחוז המאמינים בקוריאה רובם הם נוצרים, ישנם קבוצות בודהיסטיות, שמאניות, וכל אחת מהדתות מורכבת מפלגים רבים. אורי מתמקד בעיקר בבודהיזם, שכן הזן בודהיזם בקוריאה הוא למעשה המקור הכי אותנטי של הזן הבודהיסטי המסורתי. אורי שפתח לנו צוהר למחקרו הפורה בתחום ציין שביפן הנזירים הבודהיסטים, בזמנים המודרנים אינן שומרים על אורח חיים סגפני כמו שנהגו לעשות במאות הראשונות עם כניסת הזן בודהיזם ליפן, בסין ובמדינות דרום מזרח אסיה לאחר מהפכות התרבות, הזן בודהיזם לא נשמר בצורתו המסורתית. בקוריאה, לעומת זאת, ניתן למצוא את הזן בודהיזם המסורתי על אף ההשפעות המודרניות. לדוגמא, הנזירים מתנזרים מאכילת בשר ודגים, שתיית אלכוהול אך את התה החליף הקפה. בכלל, תרבות הקפה בקוריאה הינה נושא מרתק למחקר, בתי הקפה המצויים בכל פינה, בין אם רשתות גלובליות ובין אם קפה בוטיק, נראים בכל מקום, כוסות ה TAKE AWAY מצויות בכל יד, ומגוון האפשרויות הוא רחב.
הארמון המלכותי – לאחר שהתבוננו בפסלים של יי סון שי והמלך סג’ונג (ממציא ההנגול) המשכנו אל הארמון המלכותי העצום שם הסתובבנו בין המבנים השונים. הארמון המקורי נחרב לחלוטין, ורק חלק מזערי ממנו שוחזר. היום הארמון הוא אחת מן האטרקציות התיירותיות החשובות בקוריאה. היה מעניין לראות בארמון את שיטת הבנייה הקוריאנית המסורתית ושיטת הצביעה המסורתית, בה הצבעים מורכבים מחומרים טבעיים בלבד ולכן נשמרים למשך זמן ארוך יותר. בתוך מתחם הארמון ביקרנו בבית מקורי של משפחת יאנגבן (משפחה מן המעמד הגבוה) בה נחשפנו לאורחות החיים של משפחה מהמעמד הגבוהה. הביקור בארמון היה מרשים ביותר, הן בשל המבנים היפים והן בשל הפסטורלית השוררת בכל המתחם, וזאת למרות כמות התיירים הגדולה.
Post writer: Naama Gaon
Today was the first day of our academic tour in Korea. We open our day at Yonsei university where we met Dr. Jun Yoo who gave us a brief introduction about Korea Japan relations through history. We continued to a meeting with Dr. Jun Yoo’ students and discussed about military service and gender issues. Through this meeting we got a better understanding about the role of citizen and how the adulation system support the role of the young adult in the society.
While walking from the Yonsei university to the Aiwa university, Jonathan Barkai, who graduate from our department and now studying at Yonsei university, introduce us with the student life of the Korean students. We walked around the city touching upon the comfort women issue, the political activism and arrived to the Kyeongbok palace.
The visit in the palace was fascinating from vary perspective. From one point of view we had our first introduction with the ancient construction of capital city in Korea. From another perspective we found some similarities to an ancient Japanese architecture, which rises few question that we will discover later on on our journey.
Today we had a special guest from Seoul University, Uri Kaplan, who research Korean religious groups, focusing on the Buddhism in Japan. Uri mentioned that Korea is the most fascinating country in terms of religion groups in ancient Korea and modern times. We are looking forward to continue and deepen our knowledge in Korean culture and history.
Watch today’s vlog:
Post writer: Kushelevich Hadas | Photographer: Alina Imas