סמדר: את היום השני של הסמינר התחלנו במקדש מייג׳י-ג׳ינגו שבמרכז פארק יויוגי, מקדש שינטו (=”דת” הטבע של יפן) מרכזי הנקרא על-שם הקיסר מייג’י, שהביא את המודרניזציה ליפן. שם חיכה לנו בסבלנות ולבוש מסורתי כהן דת שינטואיסטי, והצטרפה אלינו פרופ’ אירית אברבוך, מומחית בעל שם עולמי בחקר טקסי שינטו. כהן הדת הדריך אותנו ברחבי המקדש, הסביר לנו על מנהגי הדת השינטואיסטית כמו טיהור הפה והידיים, המעבר בשער טורי ועל התפילה המיוחדת.
לאחר הרצאה קצרה על-ידי כהן הדת איטו מוריאסו וסרט על השינטו, קיבלנו הזדמנות חד פעמית להשתתף בטקס שינטואיסטי מודרני שנערך במיוחד בשבילנו. הטקס כלל ריקוד קגורה עם מספר משתתפים לבושים בתלבושות צבעוניות ומיוחדות, כלי נגינה, הקראת שירים שכתב הקיסר מייג׳י בכבודו ובעצמו ותפילה לשלום הקבוצה והצלחת הסמינר. לצערנו, נמנע מאיתנו לצלם ולתעד את הטקס אך נוכל לספר שהוא היה מרשים ביותר. לאחר הסיור קיבלנו הסבר אקדמי מפרופסור אירית אברבוך.
חן: לאחר מכן הלכנו לטקשיטה-דורי שבהאראג׳וקו, מדרחוב המפורסם בחמידות היפנית (קוואי). שם ראינו את האופנה של בנות העשרה היפניות. טקשיטה-דורי עמוס בחנויות אופנה לצעירות, בתי קפה, ומסעדות. הצטלמנו בתחילת הרחוב, והתפזרנו לסיור חופשי.
וכמובן סידור הבובות הנהדר הזה:
בנימה אחרת, משם נסענו לאוניברסיטת קיאו, אחת האוניברסיטאות הטובות ביפן, ונפגשנו עם פרופסור הוסויה יואיצ׳י המתמחה ביחסים בינלאומיים בפקולטה למשפטים. הפרופסור הפגיש אותנו עם תלמידיו בפקולטה. דורית, שיר ומקס העבירו לסטודנטים היפנים הרצאה קצרה על הפוליטיקה והחברה בישראל. דורית התמקדה ברבדים השונים של החברה הישראלית, שיר במקור הסכסוך הערבי-ישראלי, ומקס במקרה הספציפי של גדר ההפרדה. לאחר מכן, שלושה סטודנטים יפנים העבירו לנו הרצאה על הפוליטיקה והחברה ביפן. לאחר מסיבת הפתעה קצרה לפרופסור המוערך שחגג יום הולדת באותו היום. התחלקנו לשלוש קבוצות בהן דנו על השפעות הדת על היחסים הבינלאומיים, על עלייתה של סין ועל פוליטיקה ביפן.
אירה: פגשנו את יואב קידר, בוגר החוג וכיום איש עסקים *מצליח* ביפן. יואב הזמין את כולנו לאיזאקאיה בר (=מסעדה אליה יפנים הולכים בדרך-כלל בערבים לאחר העבודה) כדי לחלוק מנסיונו העשיר. אהבתו לקולנוע היפני הביאה אותו ליפן במסגרת מלגת מקסט היוקרתית של משרד החינוך היפני. בביקור אצל רופא השיניים המקומי ראה יואב את הצורך של יפן בטכנולוגיה מתקדמת יותר בתחום רפואת השיניים ופתח כשלוש מאות מרפאות שיניים מצליחות ברחבי יפן. יואב זיהה את ההזדמנות העסקית למרות שלא היה לו ידע קודם במכשור רפואי. יואב סיפר לנו על עבודתו עם חברות כמו מיצובישי והיטאצ׳י ועל התרחבות עסקיו גם לסין, קוריאה ואף לאפריקה. משתתפי הסמינר ביקשו ללמוד מנסיונו ויואב נתן שלוש תשובות: ראשית, לצאת מגבולות ישראל במסגרת לימודים כדי להרחיב אופקים וללמוד לעומק על המדינה. שנית, יואב הדגיש את החשיבות של לימוד התרבות היפנית לביצוע עסקים והיכולת להבדיל בין תרבות צרכנית וארגונים. שלישית, יואב המליץ לעבוד ישירות מול הלקוחות ובכך לעקוף את הבירוקרטיה היפנית המסורבלת. סיימנו את המפגש עם תמונה קבוצתית אליה הצטרפו בספונטניות שלושה אורחים יפנים שיכורים נוספים, שהתארחו באיזאקיה והתעניינו במפגש שלנו.
מחר יש לנו יום אנימה בטוקיו. אנחנו לא יכולים לחכות. לילה טוב מיפן!